Achizitionarea carucioarelor pentru copii mici si bebelusi este o sarcina ce trebuie tratata cu seriozitate maxima, intrucat de caracteristicile acestora depinde starea de sigurana si sanatate a celor mici. Deoarece carucioarele sunt acele dispozitive in care bebelusii petrec o mare parte a timpului pana descopera tainele mersului, este important sa detina anumite calitati. In cazul carucioarelor caracteristicile care conteaza cu adevarat nu sunt marca si pretul, ci cele legate de durabilitate, siguranta, rezistenta si usurinta de manevrare. In urmatoarele randuri voi face lista cu elementele ce trebuie analizate pentru a avea certitudinea ca modelele alese sunt potrivite.

Tipul carucioarelor

Daca te pregatesti sa devii parinte si nu ai mai avut contact cu dispozitivele pentru bebelusi, este bine sa afli ca pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de carucioare pentru copii: modele cu landou, modele sport si standard. Primele sunt necesare bebelusilor, intrucat landoul este esential pentru mentinerea in stare perfecta a coloanei. Acestea au constructie masiva, sunt robuste si sigure, insa sunt si mai greu de transportat. Modele sport, recomandate dupa varsta de 4 luni, sunt ergonomice, usor de manevrat si ofera celui mic spatiu placut de joaca si odihna. Pentru a beneficia de toate calitatile carucioarelor sport orientati-va catre modele prevazute cu mai multe trepte de inclinare a spatelui, astfel cei mici se pot bucura de pozitie confortabile si in timpul somnului. Carucioarele standard sunt mai robuste fata de cele sport, mai rezistente si mai spatioase. Vin prevazute cu mai multe trepte de inclinare a spatarului, si pot fi folosite de la varsta de 0 luni.

Duritatea cadrului, calitatea materialelor textile

Intrucat carucioarele reprezinta pana la 2-3 ani principalele mijloace de transport pentru bebelusi si copii mici, este esential sa fie realizate din materiale de buna calitate, durabile. Caile de deplasare si acces pentru carucioare sunt in cele mai multe cazuri deficitate (borduri suprainaltate, trotare prevazute cu cratere, asfalt denivelat) este esential sa te orientezi catre acele modele robuste, cu cadre solide. Aceste piese vor putea folosite in siguranta pentru mai mult timp. Tesaturile care acopera carutul, trebuie sa creeze stare de bine, sa fie moi, delicate, placute la atingere. Nu sunt recomandate carucioarele cu mirosuri  puternice sau tesaturi care produc iritatii.

Numar de accesorii

Accesoriile sunt elemente importante atat pentru parinti cat si pentru bebelusi. Numeroase elemente, aparent banale, pot transforma plimbarile si timpul petrecut in carucior. Husa pentru picioare, copertina de protectie impotriva intemperiilor, cosul de depozitare a lucrurilor bebelusului, tava cu suport pentru canita de apa, sunt doar cateva dintre accesoriile care imbunatatesc caracteristicile acestor dispozitive. Alte accesorii ce vor sunt de mare ajutor sunt plasa pentru tantari si prelata de protectie impotriva vantului si a ploii.

Elemente de siguranta

Siguranta celui mic este un aspect ce trebuie tratat cu maximum de seriozitate. Este important ca modelul ales sa detina sistem de siguranta pentru bebelus, reprezentat de centuri cu sisteme de prindere in mai multe puncte. Dispozitivul de blocare a rotilor este un alt element de siguranta care trebuie atent analizat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here