In cazul in care ati primit interdictie de la doctor cu privire la produsele din gluten sau doar doriti sa tineti o dieta bazata pe alimente fara gluten in compozitie, puteti apela la aceste produse. Daca va place painea sau produsele de patiserie, va expunem mai jos urmatoarele tipuri de faina fara gluten pe care le puteti folosi in retete.

Ce tipuri de faina fara gluten puteti gasi?

– Faina de orez brun.

Faina fara gluten de orez brun este mult mai hranitoare decat faina de orez alb. Aceasta are un gust delicat care se aseamana cu cea de alune si este recomandata sa o folositi in retete impreuna cu alte fainuri fara gluten. Aceasta faina este o sursa inepuizabila de fibre si proteine.

Faina de Quinoa– Faina de Quinoa.

Aceasta faina are o aroma de nuca si  o valoare nutritiva mare, undeori dand un gust putin amarui bucatelor. Aceasta faina este utilizata in retete mai indraznete, deoarece poate masca subtil amaraciunea acestora, precum cacao. Faina de Quinoa are cele mai multe proteine si este bogata in calciu, fier, vitamina B si zinc.

– Faina de Teff.

Semintele de teff sunt de dimensiuni reduse si  se cultiva in Etiopia. Aceste bobite sunt mai mici decat cele de mac si mult mai bogate in proteine, fier si calciu. De asemenea, in aceasta faina se gasesc toti aminoacizii esentiali pentru organism, precum izoleucina, leucina, lizina, mentionina si tiozina. Aceasta faina este folosita de obicei pentru a prepara o paine subtire, nedospita.

– Faina de Tapioca

Faina din Tapioca are o culoare mai inchisa si este folosit ca agent de ingrosare pentru aluatul prajiturilor si deserturilor sau a budincilor si piftiei. In retetele folosite, aceasta faina nu trebuie sa inlocuiasca faina de grau, ci trebuie folosita in combinatie cu alte tipuri de faina fara gluten.

– Faina din Naut.

Faina din naut e intalnita si sub numele de faina din fasole garbanzo. Aceasta are un continut ridicat de proteine, vitamine si mineale si o aroma specifica, distincta. Textura sa este mai densa si astfel poate fi folosita in prepararea painii si brioselor.

Faina de Nuca de cocos– Faina de Nuca de cocos.

Aceasta faina este cea mai populara faina fara gluten pe care o puteti gasi pe piata produselor bio din Romania. Ea poate substituit o mare cantitate de faina pe baza de cereale, insa este important de tinut minte faptul ca produsele de patiserie realizate cu aceasta faina pot fi uscate. Din acest motiv, este recomandat sa utilizati o cantitate mai mare de oua si lichid, pentru a obtine un produs final gustos.

La inceputul utilizarii unui tip de faina fara gluten, prima dificultate pe care o veti intampina este faptul ca acest tip de faina este complet diferit fata de ce ati folosit pana acum. Pentru a obtine gustul pe care il doriti si textura oprima pentru fiecare produs in parte, cel mai indicat sfat este sa va gasiti proportiile potrivite pentru produsele pe care doriti sa le gatiti.

Daca doriti sa achizitionati faina fara gluten, va recomandam produsele de la BioBoom.ro unde puteti gasi toate tipurile expuse pe site, la gramaje diferite, in functie de nevoile dumneavoastra.

bioboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here