Acele butoaie vin din lemn au un farmec aparte si fie ca esti un consumator de vin, bere sau tarie,  farmecul pe care acestea il produc este la fel de evident.  Acestea impresioneaza in special datorita modului in care sunt fabricate, ducand cu gandul la mestesugarii traditionali din vechile timpuri.

Acele butoaie vin realizate din doage imbinate care sunt tinute impreuna de cercurile metalice si indiferent de bautura care este pastrata inauntru, taninul din fibrele acestora contribuie la crearea unei unicitati in ceea ce priveste gustul . De asemenea, acest tip de butoaie sunt foarte rezistente, reusind sa pastreze in cea mai buna stare orice licoare, fie ca este vorba despre perioada din timpul fermentarii, fie ca este vorba despre perioada maturarii.

Aceste butoaie vin din lemn au inceput sa fie foarte apreciate incepand cu secolul 16, datorita calitatilor pe care acestea le au.

In functie de fiecare soi de vin ce este pastrat in butoaiele din lemn de stejar, acestora le sunt transmise diferite concentratii de tanin, caci fiecare sortiment de vin este pastrat pentru diferite perioade de timp. Aceste perioade de timp pot varia de la 6 luni si pana la 4 ani la anumite soiuri.

Dintre toate acele arome pe care bautura le poate prelua de la butoiul din lemn de stejar, trebuie mentionate urmatoarele: vanilie, caramel, cafea, cacao, migdale, nuca de cocos.  Exista diverse influente pe care butoaiele de vin le pot avea si asupra mirosului licorilor, iar dintre acestea merita mentionate cele florale exotice, scortisoara sau cele de alune.

Un butoi de stejar de aproximativ 200 de litri poate fi obtinut dintr-un singur copac, un stejar ajungand la maturitate intre 80 si 120 de ani. Aceste butoaie sunt obtinute prin diverse proceduri, insa daca acestea sunt bine curatate si intretinute, aceste butoaie vin pot fi folosite pentru pastrarea si maturarea vinului pentru o perioada de zeci de ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here