Proiecte de mediu in 2019: gestionarea deseurilor si exploatarea potentialului energetic

2019 a adus o serie de modificari cu privire la masurile luate in domeniul deseurilor si a energiilor regenerabile. Intrucat se doreste exploatarea sigura, sustenabila si adoptarea unor masuri mai riguroase legate de aceste domenii era o actiune logica.

Gestionarea deseurilor, masuri pentru imbunatatirea tintei de reciclare

Finalul lui 2018 a venit cu  o serie de schimbari la nivel local si nu numai si asta datorita directivelor Europene cu privire la gestionarea deseurilor.  Impunerile la nivel European, obliga autoritatile sa se alinieze la normele aflate in vigoare. Totusi acestea sunt binevenite, conform specialistilor care ofera consultanta de mediu, orice imbunatatire cu privire la gestionarea si transportul deseurilor.

In opinia specialistilor provocarile la care trebuie sa raspunda autoritatile sunt numeroase. Trebuie sa se porneasca cu pasi marunti si sa se realizeze progrese in domeniul colectarii selective.  Sa se atinga tinta de reciclare a deseurilor de 50% pana in 2020 si se respecte indicatorii de performanta.

Consultanta de mediu oferita de Auditeco cu privire la strategiile de imbunatatire a masurilor vederea atingerii acestor tinte este  valoroasa, asta pentru ca prerogativele legislative lasa loc de interpretari. Specialistii de mediu sunt de parere ca implicarea primariilor in procesele de colectare selectiva, depozitare si gestionare a deseurilor este esentiala, in special pentru ca acestia sunt principalii producatori de deseuri.

Conform rapoartelor, respectarea indicatorilor de performanta a firmelor care activeaza in sectorul de salubrizare si respectarea instrumentelor control si plata sunt esentiale in vederea atingerii acestor tinte. Ceea ce este important de mentionat este faptul ca nerespectarea obligatilor de mediu, privind gestionarea deseurilor va aduce sanctiuni statului roman.

Exploatarea energiei regenerabile

Energia regenerabila reprezinta cea mai eficienta solutie pentru prevenirea incalzirii globale. Nu doar organizatiile de mediu ci si autoritatile locale cauta masuri in vederea prevenirii acestui fenomen. Una dintre solutiile nepoluante este producerea de energie regenerabila.

Orientarea catre energie verde a luat amploare atat in consumul casnic, cat si in sectorul industrial. Tarile din vestul Europei, Germania, Olanda, Franta sunt exemplu pozitiv demn de urmat. Din analizele realizate anul trecut, reiese ca in aceste state energia din surse prietenoase se produce in proportie de 50%. Fapt ce indica ca energia prietenoasa, nepoluanta poate fi produsa la scara larga.

Planul pe termen scurt este de a creste productia de energie verde, in detrimentul celei obtinute din carbune. In fapt Germania este unul dintre statele care doresc sa inlocuiasca in totalitate centralele nucleare cu alternativele nepoluante. China, cel mai mare producator de energie verde din lume a devenit cel mai bun exemplu de urmat in domeniul energiei.

Romania este o tara cu potential ridicat de obtinere a energiei nepoluante. Fie ca vine vorba de energie solara, eoliana sau hidrocentrale, tara noastra este una care poate produce energie verde in cantitati impresionante.

Masurile de producere si folosire a energiilor regenerabile continua sa fie sustinute si de autoritati prin facilitatile si masurile acordate consumatorilor casnici si industriali. In acest an manifesta interes crescut pentru surse de energie regenerabila in special consumatori casnic, panourile fotovoltaice fiind principala sursa folosita. Proiectele de preluare a surplusului si integrare in reteaua nationala fac ca aceasta sursa de energie sa fie tot mai atractiva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here