In ultima vreme notiunea de compost pare sa fie o alternativa din ce in ce mai utilizata de catre locuitorii la casa si nu numai. Compostul reprezinta un amestec din mai multe resturi care, prin fermentare, are proprietati uimitoare drept fertilizator natural. Daca crearea unui compost poate fi ceva mai dificila la apartament, locuitorii de la curte trebuie sa stie ca-si pot face singuri un astfel de ingrasamant natural ce are numeroase avantaje.

In primul rand se evita investitia financiara acordata ingrasamintelor si fertilizatoarelor chimice din comert care, fie dau rezultat, fie nu. In al doilea rand, compostul este o sursa excelenta de a gestiona deseurile si resturile, acestea fiind o hrana excelenta pentru plante si culturi.

Compostul se poate realiza din resturi de alimente precum coji de cartofi, morcov, iarba, plante, in principiu resturi biodegradabile. Atentie! A nu se include resturile metalice, sticla, resturi de mancare gatita, excremente de animale, etc.

Intr-o scurta perioada de timp, mai ales atunci cand in mediu sunt temperaturi mai mari, tot acest amestec de deseuri fermenteaza producand biogaz si formand un amestec urat mirositor, dar o sursa nutritiva excelenta pentru plante. Sunt persoane care folosesc acest amestec in vederea producerii de surse termo-electrice, dar majoritatea il folosesc la ghivecele cu flori sau la culturi, pentru a le oferi hrana necesara si pentru ca acestea sa se dezvolte armonios, sa produca mult rod si sa fie cat mai naturale cu putinta.

Pentru a obtine o cantitate mai mare de compost vei avea nevoie de un spatiu amenajat special, numit statie pentru compost. Aceasta se poate achizitiona sau o poti face tu singur, acasa, cu un minim de materiale de constructii. Iti recomand sa-ti imprejmuiesti statia cu panou de gard zincat care te vor feri de actiunile animalelor curioase.

Astfel, simplu si rapid, fara eforturi, poti obtine cel mai bun si cel mai natural ingrasamant. Tu faci compost?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here