Fațetele dentare sunt lucrări protetice care au rolul de a acoperi parțial sau complet dintele cu scopul de a elimina anumite defecte de estetică precum crăpături, culoare neplăcută sau alte afecțiuni asemănătoare.

Fațetele dentare arată ca niște scoici subțiri care iau forma și culoarea natural a dintelui pentru a nu ieși în evidență.

Fațetele dentare pot fi constituite din porțelan, din ceramică sau din diferite alte materiale, fiecare având avantajele sale. Fațetele din porțelan sunt cele mai des folosite deoarece rezistă cel mai bine la procesul de pătare a dinților și imită cel mai bine caracteristicile naturale de reflecție a dinților naturali

Este recomandat pentru fiecare pacient ca înaintea abordării acestei soluții să vă consultați cu un medic stomatolog profesionist și cu experință pentru rezultatele dorite și evitarea neplăcerilor.

Procedura

Întregul proces prin care veți ajunge să vă bucurați de fațete dentare de calitate necesită de obicei trei vizite la medicul dentist (una este pentru consultație și celelalte două pentru crearea și aplicarea lucrării). Procesul descris mai jos poate fi valabil atât pentru un singur dinte, cât și pentru mai mulți.

Etapa 1: diagnosticarea și planificarea tratamentului

Primul pas pe care această procedură îl presupune este cosnulatiile periodice la medical stomatolog deoarece va trebui să-i explicați rezultatele pe care vă doriți să le atingeți și împreună să ajungeți la soluția ideală . În timpul acestei prime consultații, medicul va examina starea de sănătate a danturii pentru a se asigura că fațetele dentare reprezintă o soluție viabilă.

Dacă totul decurge bine la prima întâlnire, medicul stomatolog va prezenta informații despre procedură, precum și avantajele, dezavantajele, eventualele riscuri, îngrijirea fațetelor și beneficiile implicate. Există, de asemenea, posibilitatea să recomande și executarea unor radiografii dentare pentru a putea analiza mai în detaliu cavitatea bucală și dantura.

Etapa 2: pregătirea dintelui

Pentru pregătirea unui dinte sau mai multor dinți pentru aplicarea fațetei dentare, medicul va trebui să elimine circa jumătate de milimetru din stratul de smalț de pe suprafața dintelui. Această cantitate echivalează cu aproape jumătate din grosimea fațetei care va fi adăugată în respectivul loc. Înainte de eliminarea smalțului, însă, dentistul va trebui să facă o anestezie locală pentru amorțirea zonei respective.

Următorul pas constă în crearea unei machete a dintelui sau a dinților vizați pentru procedură, iar această machetă este trimisă către laboratorul dentar unde are loc construcția propriu-zisă a fațetei. De obicei durează câteva săptămâni până când lucrarea este finalizată, timp în care medicul poate recomanda plasarea unor fațete temporare dacă cazul este grav.

Etapa 3: lipirea fațetelor

Înainte de aplicarea permanentă a lucrării pe dinte, dentistul va apela la o perioadă de test prin lipirea ei temporară pentru a vedea cum se potrivește forma și culoarea cu preferințele dvs. personale. În cadrul acestei consultații doctorul poate face chiar și unele modificări minore la fațetă cu scopul de a se asigura că aceasta se potrivește perfect.

Următorul pas constă în curățarea temeinică a dintelui, pentru a-l pregăti de intervenție și pentru a-i face suprafața mult mai predispusă la lipirea corectă cu fațeta. În continuare, se aplică pe lucrare un ciment special, după care aceasta este lipită de dinte, în locul pentru care a fost creată.

După această procedură, medicul dentist va folosi un instrument special cu lumină care va activa elementele chimice din ciment, făcându-l să se întărească rapid. Ultimii pași implică îndepărtarea oricărei urme de ciment de pe dantură, verificarea mușcăturii și finalizarea modului în care lucrarea se potrivește pe dinte.

În plus, cei mai mulți medici recomandă și o vizită ulterioară, la câteva săptămâni de la intervenție, pentru a se asigura că totul funcționează corect și că gingiile nu reacționează negativ la prezența fațetei.

La clinica stomatologică Dentocalm (https://dentocalm.ro) din Cluj-Napoca pacienții se bucură de un tratament de fațetare denară lipsit de dureri și inconveniente. Datorită aparaturi de ultima generație și tehnologiei avansate, puteți obține zâmbetul perfect într-un timp scurt și la tarife accesibile.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here