Fiind un organ osos dur, principala atributie a dintelui este cea de sfasiere, dar si de mestecare a alimentelor. Dintii ajuta si la vorbit, un adult avand 32 de dinti si anume 12 molari, 4 canini si 8 premolari, arcada dentara fiind impartita si ea in arcada mandibulara si cea maxilara. Omul are doua dentitii de-a lungul vietii, prima fiind cea de lapte, iar a doua fiind cea permanenta.

Raspunsul la intrebarea cati dinti are omul se modifica in functie de varsta individului. Copiii de 6 luni si pana la 3 ani au o dentitie temporara, ea fiind constituita din dintii temporari, iar in jurul varstei de 13 ani, incep sa apara dintii permanenti, astfel incat 28 de dinti apar pe arcada. Intre varsta de 19 si 25 de ani mai apar si molarii de minte, existand numeroase situatii in care ei raman inclusi in osul maxilar.

Crescand atat pe partea superioara si pe cea inferioara, incisivii sunt dintii frontali, fiind localizati intre canini, rolul lor fiind cel de a taia mancarea. Acestia au si rol fonator, ajutand la o mai buna pronuntie a consoanelor. Atunci cand vorbim sau zambim, acesti dinti au si o functie estetica, ei fiind primii care se observa. Incisivii pot fi centrali sau laterali.

Fiind utilizati in special la sfasierea hranei, caninii au o forma ascutita, acestia situandu-se intre premolari si incisivi. Dintii acestia sunt si foarte puternici, iesind in evidenta prin forma lor de V. Dupa acestia urmeaza pemolarii, ei fiind localizati intre canini si molari. Datorita rolului lor in masticatie, acesti dinti sunt foarte importanti, ei aflandu-se in spatele dintilor premolari.

In jurul varstei de 6 luni incep sa apara dintii de lapte, primii care apar fiind incisivii, urmand ca la varsta de 9 luni sa apara urmatorii incisivi, iar primii premolari apar la varsta de un an. Caninii apar atunci cand copilul a implinit 18 luni, iar dupa doi ani apar si premolarii. Durata dintilor de lapte este de 6-7 ani, atunci cand are loc o schimbare a acestor dinti. Primii incisivi se schimba la 7 ani, iar la 8 ani isi fac aparitia ceilalti incisivi. Premolarii apar la varsta de 9 ani, caninii la 11 ani, iar ultimii premolari apar la varsta de 12 ani.

Dintii au un rol estetic foarte important, in special daca vorbim despre cei situati in partea din fata a cavitatii bucale. Culoarea, forma, dar si pozitia dintilor este foarte importanta, toate aceste lucruri contribuind la definirea unei personalitati individuale in ceea ce priveste fiecare individ in parte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here