Despre bullying auzim in fiecare zi. Drept urmare, majoritatea parintilor sunt destul de informati cu privire la aceasta problema. Ei vorbesc cu copiii lor despre intimidare si pot identifica semnele de avertizare.

Dar bullying-ul este o problema complexa, in continua evolutie. Drept urmare, multi parinti sunt socati sa afle ca punctul lor de vedere asupra bullying-ului este adesea incomplet.

In randurile ce urmeaza va prezentam cateva dintre lucrurile pe care parintii nu le consientizeaza despre bullying.

Uneori copiii au parte de bullying chiar din partea prietenii lor.

Atunci cand parintii se gandesc la batausi, ei au, cel mai adesea, in vedere pe acei copii care nu au o relatie apropiata cu copiii lor. In consecinta, parintii sunt socati sa afle ca cei care ii agreseaza pe micutii lor sunt chiar prietenii lor. De aceea, toti parintii trebuie sa vorbeasca deschis cu copiii lor despre ce reprezinta o prietenie sanatoasa si despre cum arata respectul. Ei trebuie sa-si ajute copiii sa identifice daca cei cu care isi petrec timpul la scoala sau la joaca sunt cu adevarat prieteni.

Orice copil poate fi bully si rautacios.

Niciun parinte nu vrea sa admita ca micutul lor este bully cu alt copil. Dar trebuie sa recunoastem ca este posibil. Chiar si copiii care au avut parte de cea mai buna educatie se pot implica in bullying daca fac parte dintr-un anturaj daunator. De asemenea, pot participa la bullying daca incearca sa se integreze sau sa urce pe scara sociala.

Prin urmare, parintii trebuie sa vorbeasca cu copiii lor despre ce inseamna comportamentul respectuos. Sa ii invete ce inseamna empatia si care sunt metodele sanatoase de a urca pe scara sociala. Daca descopera ca micutul lor este bully, trebuie sa ia masuri imediat. Este important sa implementeze disciplina adecvata pentru incetarea acestui comportament rautacios si sa monitorizeze situatia in asa fel incat sa se asigure ca bullying-ul nu se va repeta.

Copiii nu impartasesc atat de mult precum cred parintii.

Chiar si copiii care sunt deschisi cu parintii lor evita adesea sa le ofere anumite detalii. Motivele lipsei dezvaluirii sunt variate. Insa parintii trebuie sa isi dea seama atunci cand copiii le povestesc despre un incident de intimidare in care au fost implicati sau au fost martori daca omit sa le ofere anumite detalii. De multe ori, copiii evita sa le spuna parintilor ca sunt victimele bullying-ului deoarece se tem ca acestia se vor speria foarte tare.

Parintii trebuie astfel sa ofere increde micutilor lor si sa ii incurajeze sa fie cat mai deschisi. De asemenea, parintii nu ar trebui sa reactioneze prea mult la spusele copiilor. Ar trebui sa incerce sa asculte, sa stranga informatii si sa empatizeze cu ceea ce se confrunta micutul lor, indiferent de gravitatea situatiei.

Ce pot sa faca parintii copiilor supusi bullying-ului?

Inainte de toate, parintii trebuie sa vorbeasca cu copiii lor. Sa ii intrebe daca cineva de la scoala sau din grupul de joaca de afara le-a ranit sentimentele si, daca da, sa ii incurajeze sa povesteasca intregul incident. Daca pot sa isi exprime sentimentele pe care le-au trait in momentul incidentului si sa le arate ca le pasa. Probabil ca nu vor putea rezolva problemele micutilor lor, insa este foarte important ca ei sa stie ca au parinti pe care pot conta.

Parintii trebuie sa fie modele pentru copiii lor.

Bullying-ul este un comportament ce se invata. De obicei, copiii ajung sa deprinda acest comportament de la adultii pe care ii admira in viata, cum sunt parintii, profesorii sau persoanele publice pe care le vad in mass media. Asadar, parintii trebuie sa incerce sa fie modele cat mai pozitive si sa isi invete copiii inca de la varste fragede ce inseamna un comportament social bun.

Nu parintii trebuie sa confrunte agresorul.

Nu este deloc productiv ca parintii sa confrunte agresorul sau pe parintele agresorului. Mai mult, acest lucru poate fi periculos. In schimb, ar trebui sa lucreze cu comunitatea sa sau cu personalul scolii. Cei din conducerea scolii, profesorii, invatatorii si educatorii au informatiile si resursele necesare pentru a identifica agresorul si pentru a-l pedepsi in mod corespunzator.

Daca micutul nu vrea sa dezvaluie ca a fost supus bullying-ului, parintii ar putea cauta ajutor specializat la o clinica de psihoterapie Bucuresti. Psihoterapeutii folosesc diverse tehnici conventionale de terapie de joc ce permit copiilor sa descrie incidentul prin care au trecut. De asemenea, psihoterapeutii ii vor invata pe micuti cum sa ignore comportamentul de agresare, cum sa se distanteze de asemenea situatii, cum sa reactioneze intr-o maniera ferma si cum sa se asigure de protectie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here