Chiar dacă s-ar putea să crezi că pierderea dinţilor este naturală odată cu înaintarea în vârstă şi că dinţii nu pot dura toată viaţa, acest lucru nu este neapărat valabil. Unul dintre modurile în care poți atinge acest obiectiv este de a evita boala parodontală, care este cauzată de bacteriile care atacă țesuturile din jurul dinților. Din păcate, este posibil să nici nu îţi dai seama că ai paradontoza, deoarece semnele și simptomele nu sunt întotdeauna foarte evidente.

Ce este paradontoza?

Aproape toate persoanele care nu mențin o igienă orală zilnică bună vor dezvolta gingivită. Dacă este lăsată netratată, această infecție a gingiilor bacteriene poate progresa de la gingivită la parodontită, ceea ce duce la pierderea oaselor în jurul dinților. Pe măsură ce țesutul osos se pierde, țesuturile gingivale se desprind de dinți și formează buzunare mici care oferă un loc și mai bun pentru ca bacteriile să trăiască – unde peria și ața dentară nu pot ajunge. Pe măsură ce boală parodontală avansează ducând la o mai mare pierdere osoasă, poate rezulta pierderea dinților. O parte din acest lucru are legătură cu genetică, deoarece boala parodontală tinde să se manifeste la nivelul întregii familii. Vestea bună este că boala parodontală poate fi controlată, chiar și în stadii mai avansate. În cazul în care dinţii se pierd, se vor găsi cele mai bune soluţii pentru a pune un implant dentar în locul dinţilor lipsă.

Semne și simptome ale paradontozei

Este important să înțelegi că poți avea paradontoza fără simptome evidente, mai ales dacă sunteți fumător (nicotina reduce aportul de sânge prevenind sângerarea și umflarea țesuturilor gingivale). Cu toate acestea, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le ştii:

  • Sângerarea gingiilor – Unii oameni cred că atunci când gingiile lor sângerează, înseamnă pur și simplu că îi periază prea tare. În timp ce periajul prea intens este nociv pentru gingii, nu ar trebui să provoace sângerare. Orice sângerare a gingiilor trebuie considerată un semn de avertizare asupra bolii gingivale.
  • Respirație neplăcută – Este foarte ușor pentru plăca bacteriană să se adune în spațiile dintre dinți, creând condițiile de viață perfecte pentru bacteriile care produc compuși mirositori, care conțin sulf, rezultând respirație urât mirositoare.
  • Înroșirea sau umflarea gingiilor – Inflamarea gingiilor este de obicei primul semn vizibil al bolii parodontale.
  • Retragerea gingiilor – Dacă observi că dinții tăi se văd mai mult decât o făceau înainte, se poate că țesutul gingiilor să se fi retras, expunând o parte din rădăcinile dinților.
  • Sensibilitate – Dacă există gingii retrase, rădăcinile expuse pot deveni sensibile la cald sau la rece.
  • Abces parodontal – Bacteriile pot fi închise într-un buzunar parodontal și zona se va umple de puroi, devenind umflată și dureroasă.
  • Dinţi care se mişcă – Când boala parodontală are ca rezultat pierderea oaselor, dinții pot deveni instabili. Pierderea dinților poate rezultă și poate fi accelerată dacă muşti cu putere sau dacă ai bruxism.

Opțiuni de tratament

Specialiştii de la DentoCare afirmă că terapia parodontală începe cu evaluarea tehnicilor de igienă orală și cu instrucțiunile pentru îmbunătățirea acestora, urmată de îndepărtarea mecanică a plăcii și a oricăror depozite calcifiate care sunt prezente pe suprafețele radiculare. Ulterior, se vor găsi soluţiile optime pentru dinţii lipsă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here