In trecut, asfaltul ( sau bitumul, asa cum mai este cunoscut), era folosit in constructii pe post de liant sau pentru obtinerea unei hidroizolatii eficiente. Astazi, asfaltul este folosit intr-o proportie de 70% pentru constructia de drumuri. Acoperirea drumurilor cu asfalt este unul dintre elementele care a dus la evolutia intregii noastre societati si reuseste sa ofere o multime de avantaje:

  • Confort maxim atunci cand se circula cu masina;
  • Plimbari confortabile pe jos, in deplina siguranta si curatenie;
  • Viteze mai mari de deplasare.

In mod uzual, suntem obisnuiti cu asfaltul folosit pe strazi, insa acest material poate sa fie folosit cu succes pentru o multime de alte lucruri. Astfel, poate fi solutia ideala pentru constructia de parcari si pentru refacerea parcarilor, pentru asfaltarea trotuarelor sau pentru pavarea curtilor. De asemenea, este excelent in parcuri si este un liant foarte bun atunci cand vine vorba despre montarea pavelelor sau a bordurilor.

Cum se face o asfaltare corecta?

Fie ca este vorba despre o astfaltare curte sau despre folosirea asfaltului pe drumuri, aceasta trebuie sa fie facuta de  profesionisti in asfaltari , care trebuie sa respecte o serie de reguli.

Regula 1. Folosirea tipului corect de asfalt. In functie de compozitie exista mai multe tipuri de asfalt. Pentru zonele fara trafic mare este bine sa se foloseasca asfalt de tip BA8, care nu este atat de rezistent, insa are marele avantaj al costurilor mici. Pentru zonele cu trafic mare este bine sa se foloseasca asfalt de tip BA16, care este extrem de rezistent si poate sa fie folosit direct pe un strat de beton degradat;

Regula 2. Asfaltul se asterne doar pe un strat de pietris, dupa o pregatire atenta a substratului. Substratul trebuie sa aiba o anumita inclinatie, sa fie curat si sa fie cat mai drept. Pietrisul trebuie sa respecte si el anumite reguli in ceea ce priveste dimensiunile si calitatea.

Regula 3. Procesul de asfaltare trebuie sa se faca doar la anumite temperaturi. Niciodata asfaltarea nu trebuie sa se faca la temperaturi de sub 10 grade Celsius, deoarece exista riscul ca stratul de asfalt sa se crape foarte repede. De asemenea, este indicat ca asfaltarea sa nu se faca atunci cand ploua.

De asemenea, este important sa se foloseasca un asfalt de buna calitate si tehnologii de ultima ora. Compactorul sau masina care toarna asfaltul pot face diferenta in calitatea stratului final.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here