Dacă ai nevoie de vopsire electrostatică poți solicita acest serviciu la atelierul de confecții metalice Analko. Principiul vopsirii electrostatice este acela că, în procesul de pulverizare, vopseaua lichidă și materialul lăcuit, în contact cu electrodul cu care este echipat fiecare pistol electrostatic, primesc o încărcare negativă de înaltă tensiune (aproximativ 60-100 kV), iar după pulverizare, particulele sale se deplasează direcțional către produsul vopsit împământat, de-a lungul puterii liniei electrostatice între pistol și produs. Fără îndoială, efectul electrostatic face posibilă reducerea pierderilor de vopsea și lac, care se remarcă în special atunci când se vopsesc volume mari de structuri metalice.

Metoda de vopsire în câmp electrostatic

Metoda electrostatică este absolut justificată atunci când ai de vopsit mici structuri metalice de tip grilă și structuri metalice de formă și arhitectură complexă. Toate acestea pot fi realizate la o vopsitorie in camp electrostatic, așa cum este Analko. De exemplu, aici pot fi vopsite diverse grătare pentru ferestre și șeminee, garduri, construcții structuri metalice de tip grilă ale turnurilor de comunicare, suporturi etc.

Proprietățile materialelor de vopsire

Pentru ca materialul de vopsire să fie încărcat corespunzător pe electrod, rezistența acestuia trebuie să fie de cel puțin 30 kOhm, altfel eficiența vopsirii într-un câmp electrostatic va scădea brusc. Un exemplu de vopsea și materiale sunt cele care conțin o cantitate mare de pulbere de metal, de exemplu, email cu efect “metalic”. Până de curând, era practic imposibil să se folosească metoda de vopsire electrostatică pe materiale purtate de apă, deoarece exista riscul de scurtcircuite din cauza conductivității electrice ridicate a apei. Cu toate acestea, noua generație de echipamente de vopsire în câmp electrostatic, datorită designului special al fiecărei componente, permite aplicarea atât a materialelor convenționale, cât și a celor în contact cu apa.

Proprietățile suprafeței

Există, de asemenea, anumite dificultăți atunci când se vopsesc produse care nu sunt conductoare, precum plastic sau lemn. Dar chiar și în acest caz, se pot găsi soluții acceptabile: de exemplu, un primer conductor poate fi aplicat pe plastic folosind metode tradiționale, iar lemnul poate fi umezit în prealabil – iar apoi vopseaua și lacul pot fi aplicate cu vopsirea în camp electrostatic.

Forma produsului care trebuie vopsit

Așa cum s-a menționat, particulele încărcate din materialele de vopsire se deplasează de-a lungul liniilor de forță ale câmpului electrostatic, care apare între pistolul de pulverizare și produs. Însă într-o buclă conductivă închisă, rezistența câmpului electrostatic este zero. Dacă produsul are buzunare, depresiuni profunde etc., atunci particulele de vopsea nu pot intra în interior, deoarece nu există câmp electric și se vor așeza pe alte părți ale acestui produs. De exemplu, la margini și proeminențe, câmpul electrostatic va fi la maximum, prin urmare, în aceste locuri, sunt posibile acoperiri cu o grosime mai mare decât media.

Pentru a vopsi astfel de zone greu accesibile, se recomandă oprirea sursei de alimentare, transformând astfel temporar pistolul de pulverizare electrostatic, într-un pistol de pulverizare pneumatic sau fără aer tradițional. Pistoalele de pulverizare electrostatice moderne, instalate în instalațiile de pulverizare combinate, sunt echipate cu o turbină generatoare în interiorul carcasei. Turbina este alimentată cu aer comprimat furnizat pistolului, iar vopseaua este furnizată pistolului printr-o metodă hidraulică fără aer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here