Cand si de ce ar trebui sa porti aparat dentar?

Desigur, te gandesti imediat la aspectul estetic atunci cand se pune problema purtarii unui aparat dentar: dispozitivul pentru adolescenti este facut pentru a alinia corect dintii, pentru a evita dintii strambi sau cresterea lor in palat. Este adevarat, dar incomplet. Motivatia pacientilor este cel mai adesea estetica, dar exista si multe indicatii medicale care pot motiva montarea unui aparat dentar in sector 6, Bucuresti.

Importanta unui aparat dentar

Diferitele deformari ale maxilarului pot avea repercusiuni functionale, cum ar fi dificultati de vorbire sau de mestecat. Uneori, dimpotriva, este o problema functionala (inghitire, respiratie), care a provocat o deformare a maxilarului. Tratamentul consta atunci in rezolvarea acestei probleme inainte de a interveni chiar asupra dintilor.

Astfel, varsta la care vei incepe sa porti un aparat dentar variaza considerabil in functie de ceea ce doresti sa corectezi. Teoretic, poti incepe sa porti aparat dentar imediat ce dintii permanenti au crescut, adica in jurul varstei de sase ani. In practica, se asteapta de obicei pana la 9 ani, astfel incat copilul sa fie putin mai matur.

De obicei, atunci cand interveni atat de devreme, este mai mult o problema de corectare a problemelor morfologice: marirea unui maxilar, corectarea unui defect in pozitionarea unui maxilare in raport cu celalalt. In cazul unei deformari cauzate de o problema functionala, este de asemenea mai bine sa actionezi cat mai curand posibil.

Dentist sau ortodont?

Al doilea scenariu: cel al adolescentilor ai caror dinti sunt prost aranjati. Un ortodont bun din Bucuresti va alege apoi sa intervina atunci cand varful cresterii a trecut, in general in jurul varstei de 12-14 ani. Acesta este motivul pentru care cel mai bine este sa astepti pana cand sunt aproape toti iesiti.

Deseori medicul dentist va vedea ca un copil poate avea nevoie de aparat dentar. Poate decide sa aiba grija de el insusi sau il poate consulta cu un ortodont, specialist in indreptarea dintilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here