Masajul terapeutic este folosit de secole pentru a imbunatati starea generala de sanatate, pentru a reduce stresul si pentru a elibera tensiunea musculata. Masajul din sarcina are adesea beneficii pentru sanatate.

Investigatiile moderne si studiile sustin ca terapia prin masaj pot fi ingredientul cheie care ajuta femeile sa aiba o sarcina fara probleme, daca il fac corect si cu grija.

Exista o mare diferenta intre masajul din timpul sarcinii si cel perineal, asadar nu trebuiesc niciodata confundate cele doua.

Ce este masajul din sarcina?

E posibil sa te gandesti la masajul din asrcina precum un lux la ocazii de care se pot bucura doar anumite presoane, insa nu e chiar asa. De fapt, e posibil ca sarcina sa fie cel mai bun moment in care sa te bucuri de un masaj.

Masajul din sarcina este un termen care implica toate tipurile de masaj din timpul sarcini (cel prenatal si chiar cel postnatal). Masajul din timpul sarcinii dureaza de obicei aproximativ o ora. pentru nu astfel de masaj, este nevoie de o masa speciala de masaj care sa aiba spatiu pentru burta. Totusi, cu utilizarea unor perne poti avea aceeasi experienta fara sa fie nevoie sa dai bani pe uina.

O astfel de masa nu este obligatorie pentru masaj, dar te poate ajuta in stadiile tarzii ale sarcinii. Atunci cand ai parte de un masaj in sarcina, cea mai buna pozitie este o parte.

Beneficiile masajului in sarcina

Exista un numar mic de studii in ceea ce priveste masajul in sarcina. Nu exista beneficii definite in urma acestuia, dar unele studii sustin ca are efecte pozitive precum:

 • reducerea anxietatii
 • imbunatatirea somnului
 • scaderea durerii de spate si picioare
 • scadearea nivelului hormonilor de stres

In alt studiu pe femeile depresive, masajul in sarcina s-a dovedit benefic pentru:

 • cresterea niveluli de hormoni ai fericirii numiti dopamina si serotonina
 • scaderea nivelului de cortizol
 • o imbunatatire a starii generale

De asemenea, alte studii au aratat de asemenea beneficii ale masajului in sarcina, cum ar fi:

 • scaderea nivelului de durere
 • imbunatatirea sistemului imunitar

Tehnici sigure de masaj in sarcina

tehnici masaj sarcina

Exista mai mult de 80 de tipuri de masaj care pot fi facute in sarcina. Cele mai populare dintre acestea sunt:

 • Masajul tesuturilor profunde, cu miscari apasatoare in muschi
 • Masajul suedez, prin miscari lungi
 • Masajul shiatsu, cu apasari si tamponari ale punctelor de acupresiune pentru stimualarea energiei naturale in organism (numita qi)

Din punct de vedere stiintific, mecanismele care fac masajul terapia prin masaj sa functioneze inca nu sunt cunoscute. Mai multe studii sunt necesare pentru a intelege cum poate un masaj sa:

 • Reduca durerea in organism
 • Stimuleze si sa elibereze horomni precum serotonina
 • Imbunatateasca somnul
 • Ajute la relaxarea organismului

Expertii in masaj isi adapteaza tehnicile in cazul in care persoana respectiva careia trebuie sa ii faca masaj este insarcinata. Acestia schimba tehnicile chiar si in timpul masajului daca este nevoie.

De exemplu, daca volumul de sange creste semnificativ, cu pana la 50% in timpul sarcinii, piicioarele devin mai lente. Nivelul de anticoagulanti din sange, destnat prevenirii hemoragiilor creste de asemenea in mod natural.

Aceste schimbari fac ca femeia insarcinata as riste aparitia unor cheaguri de sange la nivelul picioarelor. Pentru a se asigura ca nu exista probleme, expertii evit masarea folosind tehnica masajului a tesuturilor profunde. Folosind puncteputernice de presiune se pot disloca cheagurile de sange. Pe langa asta, ei folosesti masari foarte lente si lungi la picioare.

Tipurile de masaj pe care trebuie as le eviti la picioare sunt: masajul cu acupresura, shiatsu si masajul percusiv. Toate masajele ar trebui facute inspre inima.

In cazul masarii abdomenului, se recomanda presiune forate usoara. De fapt, se recomanda evitarea acestei zone in totalitate, dar daca se insista masarea abdomenului, presiunea ar trebui sa fie foarte usoara. Deseori expertii evit masarea abdomenului.

Este masajul in sarcina sigur?

Unii doctor ezita sa dea sfaturi deorece depinde foarte mult de pregatirea maseorului. Daca acesta este calificat si are experienta, nu ar trebui sa existe probleme (in cazul in care nici sarcina nu are probleme).

Totusi, un specialist neexperimentat nu ar trebui sa faca un masaj in sarcina deoarece pot exista riscuri – de la riscuri minore cum ar fi disconfort pana la riscuri majore cum ar fi cheaguri de sange sau chiar pierderea sarcinii.

Sfat: Daca vrei sa mergi la un salon pentru in masaj in sarcina, iti sugerez sa cauti un salon care este specializat pe astfel de tehnici.

De asemenea, la fel ca alte forme complementare pentru medicina, tratamentul prni masaj nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentl alopat si ar trebui utilizat doar daca nu este contraindicat cu tratamentul alopat respectiv.

Se spune ca cel mai periculos este masajul in sarcina in primul trimestru. Multi terapeuti evita sa faca masaj in primul trimestru, deoarece exista posibilitatea avortului spontan. Unii experti in masajul din sarcina sustin ca masajul in sine nu provoaca avort sponatn, insa nu exista studii care sa faca o lgatura intre cele doua.

Datorita faptului ca multe avorturi spontane se intampla oricum in primul trimestru, unii terapeuti sui medici evita pur si simplu sa ofere servicii in aceste perioade pentru a nu se crede ca tehnicile folosite de ei sunt de vina.

Cand sa eviti masajul in sarcina

Datorita faptului ca studiile asupra masajului in sarcina sunt atat de vaste, multi doctori considera ca este indicat ca toate femeile insarcinate sa evite masajul. Nu exista studii care sa sustina ca este periculos, dar nici suficiente care sa ii contrazica.

Daca vrei sa ai parte de un masaj in sarcina, vorbeste cu medicul tau pentru a te asigura ca ai voie sa faci acet lucru. Intrerupe masajul si mergi imediat la medic daca sau evita complet masajul in sarcina daca:

 • experimentezi senzatie de greata, voma sau greturi matinale
 • ai un risc ridicat de a face avort spontan
 • Ai un risc crescut de deteriorare a face “placenta abruptio

Un maseor specialist ar putea avea nevoie de acord de la medicul de familie sau de la medicul care monitorizeaza sarcina pentru a-ti putea face masaj.

Alte beneficii nedovedite ale masajului in sarcina

beneficii masaj sarcina

Exista nenumarate alte beneficii ale masajului care insa nu au fost dovedite stiintific, dar care multe persoane le sustin ca fiind adevarate, fie din ce au citit sau chiar din propria experienta.

Masajul suedez, de exemplue ste un masj care are scopul de a relaxa muschii si de a imbunatati circulatia sangelui si fluxul limfatic prin apasaru usoare pe naumite grupe de muschi din organism. Masajul suedez este recomandat in sarcina deoarece se adreseaza disconfortului asociat cu circulatia proasta a sangelui.

Reglarea hormonala

Se spun ca femeile care au masaj bi-saptamanal pentru doar 5 saptamani observa imbunatatiri la nivel hormonal, precum cresterea nivelului de noreinephrine si cortizol (hormoni asociati cu stresul), si dopamina si serotonina.

Aceste schimbari ale nivelului de hormoni duc adesea la scaderea numarului de complicatii din timpul sarcinii, precum greuate scazuta la nastere. Oamenii sustin ca exista beneficii atat pentru femeia insarcinata cat si pentru bebelus in cazul unui masaj in sarcina.

Reduce umflaturile

Umflaturile articulatiilor din tipul sarinii sunt adesea cauzate de reducerea circulatiei sangelui si cresterea tensiunii arteriale, lucruri normale in sarcina. Masajul ajuta la stimularea tesutului moale si la reducerea colectiei de fluide din articulatiile umflate.

De asemenea, acest lucru ajuta la detoxifierea organismului.

Scade nivelul durerilor de nervi

Dureri ale nervului sciatic sunt adesea experimentate de multe femei insarcinate in stadii tarzii, cand uterul se aseaza pe muschii pelvici din partea de jos a spatelui. Presiunea uterului transmite durerile de tensiune asupra muschilor, cauzand umflaturi la nivelul nervilor.

Maseorii sustin ca prin masajul in sarcina se pot reduce aceste inflamatii si se poate elibera tensiunea musculara. Multe femei sustin ca experimenteaza dureri scazute ale nervului sciatic in timpul sarcinii datorita masajului.

Alte potentiale benefici ale masajului in timpul sarcinii

 • Reduce durerea de spate
 • Reduce durereile articulare
 • Imbunatateste circulatia
 • Reduce edema
 • Reduce tensiunea musculara si durerile de cap
 • Reduce stresul si anxietatea
 • Imbunatateste oxigenarea tesutului moale si a muschilor
 • Imbunatateste somnul

Sfaturi pentru masajul din timpul sarcinii

Precum alte activitati si terapii care pot fi facute in timpul sarcinii, trebuie acordul medicului pentru orice doresti sa faci. Cea mai buna modalitate pentru a te adresa riscului masajului in sarcina este prin informare si prin relationarea corespunatoare cu medicul care monitorizeaza femeia insarcinata.

Nu doar pentru masajul in sarcina este valabil acest sfat, ci pentru orice alte activitati. Acordul medicului este cel ma important daca vrei sa fii sigura ca sarcina va decurce corect pana la final.

Un alt sfat important este ca mereu sa alegi un terapeut priceput atunci cand vorbim de masaj in sarcina. Exista foarte multi experti specializati pe masajul din acesta perioada, asadar nu ar trebui sa iti fie greu sa gasesti unul.

Un maseor fara experienta in astfel de masaje poate face mai mult rau, asadar nu este indicat sa alegeti unul fara cunostinte si experienta in tehnici de masaj in sarcina.

Concluzie

Masajul in sarcina are nenumarate beneficii pentru sanatatea atat a femeii insarcinate cat si a fatului. Cu toate astea, trebuie multa grija la alecerea maseorului si la orice tehnici se folosesc.

Daca doresti un masaj in sarcina, este indicat sa prezinti tot istoricul tau medical terapeutului pentru a decide daca ti se potriveste un astfel de masaj si daca trebuie folosite diferite tehnici.

O persoana experimentata isi va adapta tehnicile de masaj pentru a se potrivi in functie de istoricul tau medical sau va anula complet sedinta daca este cazul. Atat timp cat tii legatura constant cu medicul care monitorizeaza sarcina si nu mergi la masaj (sau orice alte activitati) fara acordul acestuia, totul ar trebui sa decurga fara probleme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here