​In ce consta operatia de sindrom de tunel carpian?

Tratamentul chirurgical reprezinta singura metoda eficienta de tratare a sindromului de tunel carpian. Operatia indeparteaza definitiv compresia asupra nervului median si simptomele cauzate de ea.

Este o procedura relativ scurta si usor de suportat de catre pacient, ce consta in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si, in acest fel, largirea calibrului canalului.

O incizie minima (de circa 2 cm) se realizeaza la baza palmei. Acest lucru permite specialistului in chirurgia mainii sa vada ligamentul carpian transversal. Dupa taierea ligamentului, pielea este cusuta. Locul in care a fost taiat ligamentul este lasat sa se vindece singur, acesta umplandu-se in timp cu tesut cicatricial.

Interventia chirurgicala de eliberare a tunelului carpian nu necesita spitalizare, in cele mai multe cazuri. De obicei, se face sub anestezic local, este nedureroasa, iar dupa efectuarea anesteziei, mai dureaza doar 15-20 de minute.

In cazul in care pacientul are ambele maini afectate, i se recomanda o interventie seriata la o distanta de 1-2 saptamani, alegandu-se mai intai operarea mainii mai grav afectate.

Un video cu descrierea operatiei si scopul acesteia il poti vedea mai jos:

​Cat costa interventia chirurgicala minim-invaziva de decompresie a nervului median in canalul carpian?

Aceasta este una dintre principalele preocupari ale pacientilor care au nevoie de operatie pentru a scapa definitiv de sindromul de tunel carpian. Ei bine, in general, pretul unei decompresii simple, realizata cu tehnica moderna minim invaziva, este in jurul sumei de 600 de euro. Acest pret poate varia in functie de complexitatea cazului. De pilda, stadiile severe cu axonopatie, au nevoie de o decompresie speciala, realizata cu neuroliza, care impune un cost putin mai mare.

​La ce trebuie sa te astepti dupa interventia chirurgicala?

La circa 2 ore dupa operatie, pacientul poate pleca acasa. Imediat dupa finalizarea operatiei, insa, va primi de la medic cateva recomandari specifice, printre care se numara:

  • Mentinerea in pozitie ridicata a membrului operat si purtarea unei contentii elastice. Degetele pot fi miscate imediat dupa operatie, mai intai incet, apoi in ritm obisnuit, in asa fel incat in termen de 3 saptamani sa se poata relua activitatile obisnuite.

  • Evitarea efectuarii activitatilor de forta in primele 2 luni de la interventie. Pentru unele cazuri, medicul poate recomanda, de asemenea, urmarea unui program de recuperare cu un fiziokinetoterapeut specialist.

De mentionat ca disparitia simptomelor survine variabil, de la un caz la altul. Pacientii cu sindrom de tunel carpian usor, vor sesiza ca simptomele dispar imedat dupa operatie. Cei in stadii avansate, insa, vor observa ca simptomele dispar sau se amelioreaza dupa un timp. In general, insa, nervul median isi revine in circa 2 – 8 saptamani.

​Contraindicatii in operatia de sindrom de tunel carpian

De regula, interventia chirurgicala pentru decompresia nervului median nu impune contraindicatii specifice.

Cu toate acestea, pacientii care se vor supune acestei operatii trebuie sa evite cu 10 zile inainte folosirea aspirinei si a derivatelor sale sau a altor medicamente anticoagulante / hipocoagulante.

Citeste mai multe detalii despre tratamentul chirurgical al sindromului de tunel carpian aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here