Afacerile din transporturi pot reprezenta activitati profitabile, in conditiile in care se respecta anumite etape de implementare, precum si anumite elemente de competenta absolut necesare. Paleta de activitati in transporturi este foarte larga: transport de persoane (taxi, ridesharing, transport international de persoane), transport de marfuri (transport alimente, transport de diverse bunuri, transportul de mobilier, de exemplu), transport local sau transport global, etc. Analiza pentru o nisa sau alta din acest domeniu atat de vast, trebuie sa tina cont de disponibilitatea de a investi, de buget, de abilitatile de coordonare – in cazul activitatilor de transport international, procesul de coordonare si organizare este mult mai amplu, mai complex. Afacerile din transport, nu sunt, de cele mai multe ori, idei originale, insa raspund unor nevoi stringente ale populatiei – de exemplu, este nevoie de servicii de transport mobila, mutari mobila, in conditiile in care mobilitatea populatiei creste constant. Afacerile din transport, la scara mica, sunt mai usor de implementat, daca se respecta reglementarile legale in vigoare. De exemplu, pentru activitatea de taxi, este nevoie de o masina personala, de indeplinirea unor cerinte legislative si fiscale clare, inclusiv obtinerea unor autorizatii care sa permita prestarea unei astfel de activitati. La scara mare, afacerile de transport marfuri sau persoane necesita o logistica mult mai ampla, la fel ca si coordonarea, fiind nevoie de punerea in concordanta cu cerintele de transport atat din plan national, cat si international. De exemplu, intr-o activitate de transport persoane international, este nevoie de anumite conditii ce trebuie indeplinite de soferi, anumite standarde ale autocarelor, anumite autorizatii si licente care trebuie obtinute, etc. Toate acestea implica o serie de costuri destul de importante, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al duratei de timp necesare pentru obtinere. Toate aceste considerente trebuie cunoscute si luate in considerare, pentru ca, mai tarziu, sa nu apara probleme care sa submineze activitatea.

Documentarea este un proces esential, pentru cunoasterea aspectelor unei activitati in transporturi, in conditiile in care se doreste implicarea intr-o astfel de activitate. Este nevoie a fi urmati pasii logici ai unei afaceri, dar si pasii specifici unei afaceri in transporturi. In primul rand, trebuie aleasa nisa de transport in care urmeaza a se desfasura activitatea; domeniul este atat de vast, incat exista numeroase optiuni din care se poate alege. Afacerile locale de transport domina, asa ca este important a se face o analiza asupra pietei locale de profil si a impactului pe care o noua activitate de transport, in forma preconizata, l-ar avea asupra acesteia. Trebuie stabilit, in mod clar, un buget care poate fi alocat; pentru afacerile de tip taxi sau ridesharing, lucrurile sunt mult mai simple, din acest punct de vedere, decat pentru o afacere de transport marfuri sau persoane, la nivel international. De asemenea, normele de reglementare ale transportului sunt specifice pentru fiecare tip de transport – rutier, naval, aerian, feroviar.

Achizitiile care se fac pentru o afacere de transport nu trebuie tratate cu usurinta; pentru ca este vorba despre investitii deloc de neglijat, care se fac pentru o perioada mai lunga de timp, este nevoie ca achizitia sa fie cat mai adaptata nevoilor de desfasurare ale activitatii de transport alese. Pentru activitatea de transport mobila, de exemplu, este bine de ales vehicule care sa corespunda tipului de mobilier transportat: camioane mari, incapatoare, pentru piese de mobilier voluminoase, dubite mai mici, pentru cutii si itemi de dimensiuni reduse. Alegerea trebuie sa mearga inspre marci de calitate superioara, pentru ca vehiculele trebuie sa aiba o durata de viata cat mai lunga;  in plus, este nevoie de dotari specifice pentru fiecare tip de activitate de transport. De exemplu, daca este vorba despre transport alimente, este nevoie de dispozitive de racire sau congelare, pentru activitatea de mutari mobila, este nevoie de dispozitive special concepute pentru ancorare si fixare.

Activitatea de transport este o activitate in care lucrurile trebuie mereu gandite in avans, trebuie bine planificate. Pentru ca este o activitate care se desfasoara maine, dar dupa planurile facute astazi. Pentru detalii vizitati site-ul: transportmutari.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here