Platile online au explodat in ultima perioada; oamenilor le este comod sa isi foloseasca datele de card, pentru a achizitiona produse si servicii. Se preconizeaza ca, pana in 2024, mai bine de jumatate din populatia globului va folosi aceasta metoda de plata. In acest context, riscurile de securitate cibernetica trebuie analizate cu atentie; la un astfel de volum de tranzactii, este foarte posibil sa apara potentiale brese de securitate, care sa poata fi exploatate in detrimentul clientilor, cauzand pierderi sectorului bancar.

Digitalizarea este o realitate a zilelor noastre; digitalizarea conturilor sta, practic, in spatele a tot ceea ce se intampla in mediul online: operatiuni de plati si incasari, schimb valutar, transferuri de bani, trimiterea de documente de valoare, etc.  Si procesatorii de operatiuni bancare in mediul online sunt impartiti, in functie de gradul de siguranta pe care il asigura clientilor, prin intermediul serviciilor pe care le furnizeaza. Unele conturi online au putere foarte mare in tranzactii, avand in vedere ca verificarile facute inainte de acceptarea lor sunt foarte riguroase. Puterea acestor conturi este data exact de valoarea intrinseca a datelor pe care le contin.  De aceea este atat de importanta securizarea si confidentialitatea datelor pe care le furnizam online. Mai multe detalii pe site-ul: curs-valutarbnr.ro.

Un criminal cibernetic, daca detine datele necesare, poate crea, in numele altor persoane, conturi care sa contina date reale, conturi care pot fi, ulterior, folosite, in infractiuni cibernetice, prin deschiderea de conturi bancare, aplicatii pentru carduri de credit, etc. Pe de alta parte, este posibila si preluarea conturilor de identitate virtuala verificate deja existente, prin credential stuffing, prin care infractorul cibernetic utilizeaza credentiale de login furate pentru a prelua controlul asupra conturilor online. La mijlocul anului 2019 se inregistrasera, deja, 61 de miliarde de atacuri de acest gen. Identitatea sintetica este o combinatie intre cele doua metode de mai sus;  ea presupune crearea de identitati digitale, utilizand un mix de date personale reale si fictive; este o operatiune elaborata, foarte sofisticata, care a costat industria bancara in jur de 6 miliarde de dolari in 2016.

Toate metodele de frauda digitala mentionate mai sus au la baza datele, care, intr-o forma sau alta, sunt furate. In 2019, bresele de securitate ale datelor numarau peste 15 miliarde de atacuri.  Aceste metode sunt doar cateva, din multitudinea de metode de fraudare incercate si reusite in mediul online. Este nevoie de foarte multa celeritate in legatura cu datele oferite in acest mediu; acestea nu trebuie inscrise pe orice site-uri, ci numai pe cele care prezinta garantii cat mai ample de securitate. Cautarile online, de genul curs de schimb valutar sau plati online sau plati bancare sau proce de acest gen, pot surescita interesul si pot determina fraudare cibernetica. Fiecare dintre noi trebuie sa avem mare grija pe ce website-uri furnizam date, ce date furnizam; datele cu-adevarat semnificative nu trebuie furnizate decat pe site-uri bine verificate, doar unor procesatori de date personale care le pot pastra si folosi in deplina siguranta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here