În industria de calculatoare avem mai multe tipuri de PC-uri, dar cele mai importante și cele care ne interesează în acest articol sunt: Desktop și laptop. Acestea se pot cataloga mai departe în unități pentru buget redus, de gaming și Workstation-uri. Deoarece primele două au definiții lesne de înțeles, vom continua cu cea a subiectului nostru principal din articol.

Deși există și laptop-uri care au funcția de Workstation, acesta este reprezentat, de cele mai multe ori, de un sistem de tip desktop. El are cea mai mare performanță posibilă, pentru a fi capabil să execute rapid și fără probleme orice tip de muncă, cum ar fi cea din Autocad sau de video rendering. Într-adevăr, sunt și workstation-uri pentru bugete mai reduse, dar ele sunt folosite adeseori ca și terminale pentru o unitate mai puternică.

Care este diferența între un workstation și un desktop

Cea mai mare diferență este cea a costului. După cum s-a spus și mai sus, un workstation e de obicei mult mai performant decât un desktop, iar acest lucru se reflectă mai ales în preț, el fiind de câteva ori mai scump. Cu toate acestea, dacă ai un buget restrâns, dar ai nevoie reală de un workstation, te poți orienta spre produsele refurbished. Pretul unui workstation refurbished este cu pana la 50% mai mic și beneficiezi de garanție și un produs în perfectă stare de funcționare.

În timp ce un desktop (dacă nu e de gaming) nu poate efectua prea multe sarcini, cu un workstation ești capabil să faci editezi video-uri și poze la viteze mari, să lucrezi în programe de arhitectură care cer multe resurse, cu date de analiză enorme care necesită multă memorie, și așa mai departe.

Un alt aspect important este reprezentat de durabilitate. Un workstation va avea componente mult mai bune, care au fost concepute să reziste sarcinilor de intensitate mare. Placa de bază (motherboard-ul) va avea sisteme de siguranță pe care nu le găsești în calculatoarele uzuale. Un astfel de PC este făcut să reziste cât mai mult posibil, la ce mai înaltă performanță.

Ramii de tip ECC sunt un alt aspect relativ unic pentru un workstation. ECC înseamnă „Error Correcting Code” și oferă o stabilitate ridicată sistemului pentru că verifică și repară în timp real erorile. Nici măcar toate plăcile de bază de gaming nu suportă ECC, doar cele foarte scumpe, de tip high-end.

Dacă se cumpără întregul sistem, durata de garanție a unui workstation e mai mare decât cea a unui desktop. Adeseori ea este de 5 ani, comparativ cu 2 sau 3 ani în cazul PC-urilor pentru consumatori. Un workstation nu e necesar pentru toți, dar el poate ușura și îmbunătăți experiența pe care o avem, mai ales pentru cei care muncesc de acasă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here