Demolarea unei cladiri, este, de cele mai multe ori, mult mai dificila decat constructia cladirii. Nu procesul de demolare propriuzisa este dificil, cat obtinerea tuturor actele necesare.

Inainte de inceperea unei demolari, primul pas este acela de a verifica daca este cladire de patrimoniu. In cazul in care cladirea este protejata, regulile sunt foarte stricte si actiunile mult limitate.

Ulterior, trebuie sa se obtina toate actele necesare pentru demararea procedurii de demolare, actul final fiind autorizatia pentru demolare.

Cum se obtine autorizatia de demolare?

Pentru a obtine o astfel de autorizatie trebuie sa se verifica articolul 8 din legea 51/1991, care ofera toate detaliile necesare. Ulterior, trebuie sa se depuna mai multe documente: Cerere catre Directia de Urbanism, Certificat de Urbanism, Plan de Autorizatie de Demolare, Dovada proprietatii pentru cladirea in cauza, Avizele prevazute de CU, Dovada privind achitarea taxelori si dovezi care sa ateste starea cladirii.

Daca toate aceste acte sunt obtinute, autorizatia va fi disponibila in aproximativ 30 de zile.

Care sunt etapele unei demolari controlate?

Atunci cand demolarea se face in mediul urban,este esential ca aceasta sa fie controlata. Demolarea controlata se poate face prin diverse metode si are scopul de a evita orice alta distrugere, exceptand cladirea vizata. De regula, demolarea completa a unor structuri se face cu explozive, cu masini speciale sau chiar cu roboti controlati de la distanta.

Dupa ce s-a facut un plan clar privind demolarea, etapele ce urmeaza sunt urmatoarele:

  1. Curatarea santierului de vegetatie, materiale organice si orice alte elemente care pot fi periculoase;
  2. Protejarea zonelor de acces;
  3. Avertizarea asupra locului prin diverse indicatoare;
  4. Intreruperea retelelor de alimentare cu electricitate, apa, incalzire, canalizare, etc;
  5. Instruirea muncitorilor care urmeaza sa realizeze demolarea, pentru a se asigura respectarea tuturor normelor de tehnica si securitate in munca;
  6. Demolarea propriu-zisa.

Demolarea se incepe de la finisaje si instalatiile care pot fi recuperate: placaje de piatra, tuburi, dale, etc. Daca exista parti de constructie care nu sunt stabile, acestea trebuie sa fie daramate din timp. De asemenea, inainte de demolarea structurii de rezistanta trebuei sa se darame toate elementele pe care aceasta le suporta.

Dupa demolare, este foarte important ca materialele rezultate sa fie degajate in locuri speciale pentru asta, in asa fel incat sa se protejeze cat mai bine mediul inconjurator.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here