Analizele de sânge și testele medicale avansate pot depista o varietate de afecțiuni medicale înainte ca acestea să se agraveze. De aceea, există câteva analize cheie pe care ar trebui să le efectuați în fiecare an. Din ce în ce mai mult, sistemele medicale încep să acorde mai multă atenție prevenirii bolilor, motiv pentru care medicii își încurajează pacienții să își schimbe acele obiceiuri de viață neprielnice și le solicită analize extinse tocmai pentru a putea detecta disfuncții de bază suficient de devreme pentru a preveni instalarea unei afecțiuni grave.

Iată x tipuri de analize de sânge pe care ar trebui să le efectuați în fiecare an:

Profil disfuncție glanda tiroidă

În general, cabinetele de asistență medicală primară verifică doar 1 sau 2 markeri tiroidieni, și anume TSH și / sau T4 total, însă acestea oferă prea puține informații despre cum funcționează tiroida. În mod ideal, ar trebui verificate alte 6 valori suplimentare legate de tiroidă, inclusiv Free T4, Total T3, Free T3, Reverse T3, anti TPO Ab și anti Thyroglobluin Ab. Dacă oricare dintre aceste valori nu este optimă, puteți începe un tratament pentru a preveni disfuncția sau boala tiroidiană în general.

Nutrienți esențiali – fier, vitamina D, vitamina B12, magneziu

Fierul, vitamina D, vitamina B12 și magneziu dețin o importanță uriașă pentru funcționarea optimă a corpului. Foarte multe persoane de vârstă adultă prezintă multiple carențe nutriționale, motiv pentru care se confruntă cu probleme de sănătate dentară, cu hipertensiune arterială, cu fracturi frecvente și chiar ajung să fie diagnosticate cu cancer. Prin urmare, vă puteți adresa unui laborator analize București pentru a verifica aceste niveluri și pentru a le suplimenta dacă rezultatele analizelor arată că valorile nu sunt optime.

Profil metabolic complet și hemoleucograma

Aceste două analize de sânge sunt întotdeauna solicitate la o examinare fizică anuală, deoarece oferă o multitudine de informații. Aceste teste de rutine sunt esențiale pentru înțelegerea stării de electroliți și hidratare a unei persoane, a funcției renale, a funcției hepatice și a valorilor celulelor sanguine. Aceste valori pot indica dacă un pacient se confruntă cu o infecție acută sau cronică, suferă de anemie sau de probleme de coagulare.

Markeri metabolici

Evaluarea markerilor metabolici este esențială pentru a înțelege modul în care o persoană procesează macronutrienții pe care îi mănâncă. Pacienții cu risc ridicat de boli de inimă vor avea nevoie de un panou lipidic extins, spre deosebire de unul de bază. La rândul său, Hba1c este o unitate de măsură a nivelului mediu de glucoză din sânge în aproximativ ultimele 90 de zile, dar este și un marker relativ al oxidării în organism. Nivelurile crescute ale glucozei din sânge creează oxidarea sau deteriorarea proteinelor, ADN-ului și țesuturilor din corpul nostru în timp, așa că este necesară evaluarea și optimizarea acestei valori.

Markeri inflamatori

Markerii inflamatori, cum ar fi hsCRP indică starea inflamatorie generală din organism. Chiar și creșterile ușoare ale nivelului de hsCRP sunt asociate cu risc crescut de evenimente cardiace sau depresie. O creștere a acestui marker inflamator poate transmite că are loc ceva inflamator în organism care ar trebui abordat, fie că este vorba de traume fizice, stres emoțional, stres oxidativ, toxicitate din mediu, alergii, stil de viață sedentar sau sensibilități alimentare.