Cea mai importantă componentă hardware a unui laptop este procesorul. Un procesor este o componentă electronică care primeşte şi execută instrucţiuni binare. Cu alte cuvinte, procesorul asigură „puterea” laptopului şi o capacitate de procesare cât mai mare.

Cu cât e mai performant, cu atât vei avea şi o eficienţă mai mare în lucrul cu noul tău laptop. Două sunt brandurile populare care asigură procesoare suficient de puternice pentru laptopurile de ultima generaţie: AMD şi Intel. Printre cele mai recente tipuri de procesoare pe care le vedem deja pe multe laptopuri de top se afla şi AMD Ryzen 5 şi Intel i5 generaţia a 10-a şi a 11-a. Dacă v-aţi întrebat mereu ce e cu denumirile carea apar după numele de brand trebuie să ştiţi că e vorba despre liniile de producţie, care au propriul producător, o anumită calitate şi o gamă de preţ în care se vor încadra.

Cauți un laptop performant, potrivit pentru munca de la birou sau acasă? Alege din oferta laptop refurbished Romania un DELL sau HP recondiționat și beneficiezi de garanție până la 5 ani.

Pentru o claritate mai mare a comparaţiei între AMD Ryzen 5 şi Intel i5 ne vom îndrepta atenţia spre Ryzen 5 3600 şi i5 9600k.

Ryzen 5, câştigător la capitolul thread-uri şi viteza ceasului procesorului

Cele două procesoare comparate au şase nuclee. Cu cât mai multe nuclee, cu atât mai bine. Toate sarcinile sunt procesate mai rapid pentru că fiecare procesor în parte preia din ele simultan, împarţi ce ai de făcut, de executat la şase procesoare în exemplul nostru.

Viteza ceasului procesorului este foarte importantă, ea indică numărul de operaţiuni pe care le poate face procesorul în paralel, odată, cât de repede le poate face. Unitatea de măsură este GHz, cu cât mai mare numărul de GHz, cu atât mai bine pentru laptop. Fiecare procesor are o viteză de bază pentru acest ceas şi un maximum.

Ryzen 5 3600 porneşte de la 3.6GHz şi ajunge la 4.2GHz. i5 9600k porneşte de la 3.7 GHz şi ajunge la 4.6GHz. Aici câştigă detaşat Intel i5.

Thread-urile vor determina de multe ori performanţele procesorului. Fiecare nucleu al procesorului are un număr diferit de thread-uri. Un thread este o versiune virtuală a nucleului procesorului. Cu cât ai mai multe thread-uri, cu atât mai bine, ai viteză mai mare de procesare. Ryzen 5 3600 are 12 thread-uri, i5 9600k are doar 6, deci mai bun este Ryzen 5 3600.

Intel i5, mai bun la socket şi la diversitatea cache şi memorie cache

Nu avem cum să nu amintim în comparaţia noastră şi despre socket. Este partea din motherboard sau placă de bază care permite conexiunile între procesor şi placa de bază. Are mai mulţi pini în care se va plasa procesorul. I5 9600k foloseşte socket FCLGA1151, Ryzen 5 3600 foloseşte AM4, deci ambele sunt foarte bune la partea de socket, nu există un câştigător detaşat.

Cât despre cache şi memorie cash Ryzen 5 3600 are L1 Cache: 384KB, L2 Cache: 3MB, L3 Cache: 32MB, în vreme ce i5 9600k are Intel® Smart Cache 9MB, deci Ryzen 5 3600 e mai bun şi mai eficient.

Concluzia: alege Ryzen 5 pentru multitasking, dacă investeşti în placi grafice, dacă te joci doar jocuri noi; alege i5 9600k pentru un laptop business, dacă nu vrei placă grafică separată şi dacă priveşti filme 4K la laptop, dacă vrei să te joci jocuri „uşurele”, basic.