Ce este tulburarea de panica?

Tulburarea de panica este un tip specific de tulburare de anxietate. Copiii cu tulburare de panica au atacuri bruste de anxietate ce vin cu sentimente intense de groaza si simptome fizice care se pot simti ca un atac de cord. Aceste episoade sunt numite atacuri de panica. Uneori, copilul poate simti ca moare in timpul atacului de panica.

Atacurile de panica implica si o dorinta puternica de a scapa din situatie. Frica de a avea un alt atac de panica poate declansa unul nou. De asemenea, copiii cu tulburare de panica evita adesea locurile in care au avut un atac de panica.

De stiut ca tulburarea de panica este rara la copiii mici, debutand de cele mai multe ori in anii adolescentei.

Care sunt simptomele unui atac de panica?

Semnele ca un copil sau un adolescent ar putea avea o tulburare de panica includ:

 • Atacuri de anxietate care vin cu simptome fizice intense, inclusiv cu puls ridicat, dureri in piept, dificultati de respiratie, ameteli, greata si transpiratie;

 • O frica brusca si teribila de moarte sau de pierderea controlului;

 • Un sentiment ca lumea nu este reala;

 • O dorinta puternica de a scapa de oriunde s-ar afla;

 • Atacuri de anxietate repetate care apar rapid si ajung in cel mai rau punct in aproximativ 10 minute;

 • Frica intensa de a experimenta mai multe atacuri;

 • Evitarea locurilor in care au avut loc in trecut alte atacuri de panica sau a locurilor din care ar fi greu de scapat, cum ar fi spatiile inchise sau multimile.

Cum este diagnosticata tulburarea de panica?

Pentru a diagnostica un copil cu tulburare de panica, specialistul in psihiatrie pediatrica va exclude alte cauze posibile ale atacurilor de panica. Aceste alte cauze ar putea fi medicale sau pot fi tulburari psihiatrice care au unele simptome comune cu tulburarea de panica, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic sau tulburarea obsesiv-compulsiva.

Odata ce alte cauze sunt excluse, specialistul va diagnostica tulburarea de panica daca:

 • Copilul a suferit mai multe atacuri de panica;

 • Copilul se ingrijoreaza foarte mult ca ar putea avea alte atacuri de panica;

 • Copilul se teme de ce se va intampla cu el daca are un alt atac;

 • Copilul are impresia ca “innebuneste”;

 • Se observa o mare schimbare in comportamentul copilului, cum ar fi evitarea locurilor in care a avut atacuri de panica sau chiar a locurilor care ii amintesc de atacurile de panica suferite.

Cum se trateaza tulburarea de panica?

Exista tratamente foarte eficiente disponibile pentru copiii cu tulburare de panica. Tratamentele implica adesea o combinatie de terapie cognitiv-comportamentala si medicamente.

Terapia cognitiv-comportamentala are ca scop diminuarea fricii care ii determina pe copii sa evite situatiile care le amintesc de atacurile de panica. In timp, schimbarea acestui comportament le poate atenua anxietatea.

Un alt tratament comun se numeste expunere cu prevenirea raspunsului. Aceasta terapie ajuta la reducerea anxietatii prin expunerea blanda si lenta a copiilor la situatii care le amintesc de atacurile de panica.

S-a demonstrat ca medicamentele antidepresive previn cu succes atacurile de panica la unii copii. Daca acestea nu functioneaza, medicamentele anti-anxietate precum Xanax pot fi prescrise in schimb.

Informatii oferite cu ajutorul celor de la www.mindmed.ro