Mancarea italieneasca este una dintre cele mai populare tipuri din intreaga lume. Nu este surprinzator, avand in vedere nenumaratele feluri de mancare delicioase, aromate si pline de savoare. De cele mai multe ori, bucataria italieneasca este compusa din retete usoare, simple care foloseste produse locale, de cea mai buna calitate pentru a pune in  lumina reflectoarelor si a evidentia gusturile ingredientelor.

Una dintre cele mai adorate feluri de mancare din aceasta tara este lasagna. Putine lucruri se compara cu o tava de lasagna proaspat scoasa din cuptor.  Fierbinte, cu straturi de paste si sos bechamel ( sau branza ricotta dupa preferinetele fiecaruia) este mancare perfecta pentru confortul dumneavoastra. Nu este un fel de mancare complicat si nu necesita un numar mare de tigai sau tavi, insa necesita timp si un numar destul de mare de ingrediente.

Desi este un preparat relativ usor de facut, trebuie sa aveti grija sa evitati cele mai comune greseli facute in realizarea acesteia, astfel putand sa va bucurati de fiecare data de o lasagna perfecta.

  1. Pastele sunt fierte prea mult

Fiind un preparat care va sta o perioada de aproximativ 45 de minute la cuptor,  este important sa nu fierbeti foile de paste prea mult. In acest sens, desi al dente este consistenta cea mai buna in majoritatea preparatelor cu paste, in cazul acesta este important sa le fierbeti mai putin, pentru a evita sa devina prea moi in timpul coacerii finale.

De asemenea, in momentul in care terminati de fiert foile, dupa ce ati scurs apa, este esential sa nu le lasati sa se raceasca in strecuratoare, acestea devening lipicioase si se vor rupe atunci cand veti incerca sa le manipulati. In schimb, este recomandat dupa scurgere, sa luati fiecare foaie in parte sa o ungeti cu putin ulei si sa le asezati in tavi, pentru a fi sigur ca isi pastreaza forma si le veti putea folosi usor in momentul asamblarii.

  1. Ordinea de asamblare gresita

In momentul in care incepeti montajul propriu zis al lasagnei, de cele mai multe ori exista tendinta sa se inceapa cu foile de paste. Acest lucru este gresit, fiind indicat sa se inceapa cu un strat de sos, astfel va puteti bucura de paste care nu se vor lipi de partea de jos a tavii si nici nu vor fi uscate.

  1. Nu folositi sos bechamel

Lasagna este un fel popular in intrega lume, de aceea  aceasta a fost adaptata dupa gusturile locale. Insa, in reteta originala clasica italieneasca, lasagna este realizata cu sos bechamel, fara branza ricotta. Acest sos va oferi preparatului o textura mai cremoasa si delicioasa.

Bineinteles, in bucatarie puteti experimenta si sa gatiti cum doriti, insa este important sa incercati cel putin o data reteta originala pentru a degusta aroma si savoarea preparatului asa cum a fost creata.

  1. Nu acoperiti in timpul coacerii

Desi toate ingredientele sunt preparate inainte, precum sosul ragu (in cazul in care este realizata cu carne), sosul bechamel si foile de paste, lasagna trebuie sa petreaca  intre 30 si 40 minute in cuptor. Desi nu pare un timp prea indelungat, partea de sus a preparatului in contact cu caldura cuptorului se va usca. Pentru a evita acest lucru, puteti sa acoperiti tava cu o folie de aluminiu in primele 20 de minute.

Dupa ce lasagna este aproape gata, scoteti folia si permitetii acesteia sa se rumeneasca si sa prinda culoare in ultimele 15 – 20 minute. In cazul in care doriti o culoare mai intensa, puteti folosi functia grill a cuptorului pentru a da o culoare mai frumoasa. Insa, aveti grija deoarece branza de deasupra se poate arde usor.

Desi pare complicat, lasagna se poate prepara usor. Cu putina rabdare si indemanare, va puteti bucura de acest fel de mancare alaturi de familie si prietenii dumneavoastra numaidecat.