In sezonul rece plantele au nevoie de ajutor pentru a face fata mai bine stresului generat de temperaturile scazute si a ajunge pana in primavara fara nicio problema. Protejarea radacinilor plantei si a intregii plante se poate realiza in timpul iernii prin mulcirea solului. Mulciul este stratul care acopera solul si protejeaza solul de eroziune sau de uscare, protejeaza plantele de temperaturile scazute. Sunt imbunatatite proprietatile solului prin mulcire, solul e mai sanatos, mulciul este format din materiale organice si anorganice.

Practic acoperim solul din jurul plantelor cu amestec organic din frunze sau resturi vegetale, chiar si rumegus sau paie, iarba taiata, stiuleti de porumb tocati. Uneori se foloseste pietris, materiale reciclabile, folii de polietilena. Mulcirea isi dovedeste eficienta in gradina de legume si cand avem straturi de flori, nu conteaza ce suprafete avem de acoperit, eficienta acestui proces este la fel de buna. Ingrijirea plantelor va fi mai simpla daca avem grija sa aplicam mulci solului din gradina noastra.

Acest proces nu este recomandat si pentru gazon. Un gazon de calitate se mentine si cand temperaturile ating praguri negative, daca este un gazon de calitate si primeste soare si apa potrivit printr-un sistem aspersoare in timpul primaverii, verii si toamnei.

Perioada din an cand se va apela la mulcirea solului e de obicei primavara, dar si iarna se poate face pentru plantele care sunt mai sensibile la temperaturile scazute. Primavara principalul avantaj al mulcirii este numarul foarte mic de buruieni pe care le vei mai avea in gradina. Buruienile nu mai au suficienta lumina sa se dezvolte si problema ta cu ele e rezolvata pe loc. Nu apela la mulcire prea devreme pentru ca nu vei da sansa solului sa se incalzeasca, mulciul nu va lasa solul sa fie cald.

Toamna mulcirea se poate face, dar vei avea mulciul negru pana vine primavara, solul e protejat de inghet, dar eficienta acestei operatiuni va fi una mai redusa decat in celelalte doua sezoane amintite anterior.

Tot ce iti ramane dupa curatarea gradinii poti transforma usor in mulci pentru sol. Mulciul organic e cea mai buna alegere, are texturi si culori diferite, rezista bine in timp. Desi are costuri mai ridicate eficienta lui e superioara si te va ajuta sa ai plante sanatoase si protejate bine in sezoanele mai complicate pentru ele.

Ca sa ai cele mai bune rezultate, mulcirea se va face dupa caderea frunzelor de la foioase. Primavara mulcirea se realizeaza de la final de martie pana la jumatate de aprilie, apoi pana la jumatatea lunii mai, dar depinde de clima din zona ta. Mulciul pentru primavara poate fi amestecat, vegetal si compost, putem avea mulcire doar cu compost sau mulcire doar cu folie.

Toamna se foloseste tot acelasi tip de amestec, dar doar dupa ce se curata solul bine de resturi vegetale. Pamantul se pliveste si se praseste, ca sa nu ai fungi si daunatori, mulcirea se va realiza pe suprafete cu dimensiuni care variaza, straturile sa fie uniforme ca sa nu ai denivelari.

Indiferent de sezon te vei asigura ca vei avea un strat de multi cat mai gros, 10-12 cm recomandat daca ai mulci vegetal. La cel anorganic stratul va avea 10 cm cel mult si se completeaza o data pe an. Mulciul organic se descompune usor in timp, se transfera toti nutrientii esentiali in sol si ajung rapid in tesuturile plantelor, solul are umiditate optima, se previne poluarea mai usor, ploile acide nu mai sunt atat de dezastruoase pentru plante.

Mulcirea solului ramane cea mai simpla tehnica de protejare a solului si a plantelor, rezultatele sunt foarte bune mereu, aplicarea e simpla si efectele se vad in timp.