Ochelarii de soare pot avea una dintre cele trei lentile:

  • Lentilele Aero colorate sunt lentilele ochelarilor de soare clasici. Ele pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, de la sticla si policarbonat pana la materiale mai neobisnuite precum trivex.
  • Lentilele Heliomat (fotocromatice) sunt lentile care isi schimba culoarea in functie de intensitatea radiatiilor UV. Cu cat sunt mai puternice, cu atat lentilele ochelarilor de soare vor fi mai inchise la culoare.
  • Lentilele polarizate nu numai ca protejeaza ochii de razele UV, dar reduc si stralucirea cauzata de sursele de lumina naturala sau artificiala.

Cum sa alegi o pereche de ochelari de soare polarizati?

Ochelarii de soare nepolarizati au numai filtre de blocare UV, in timp ce ochelarii de soare polarizati au filtre polarizante si, eventual, filtre UV.
De asemenea, lentilele ochelarilor de soare nepolarizati doar reduc cantitatea de lumina care ajunge la ochi, in timp ce lentilele polarizate absorb lumina, nu doar o filtreaza.

Cele mai importante lucruri de luat in considerare atunci cand alegeti un model de ochelari de soare cu lentile polarizate:

Cel mai important atribut al ochelarilor polarizati este un filtru polarizant, care elimina stralucirea si protejeaza ochii. Daca ochelarii par a fi polarizati, aceasta caracteristica ar trebui sa fie obligatorie.

Filtrele polarizante sunt diferite de filtrele UV prin faptul ca va protejeaza de razele UV. Nu toti ochelarii de soare polarizati au filtre UV incorporate, asa ca daca doriti sa va asigurati ca alegeti o pereche de ochelari de soare polarizati care va vor proteja de razele UV, verificati eticheta de protectie UV de pe ambalaj.

Protectia UV poate fi indicata pe ambalaj ca procent (100%), nanometri (400nm) sau simbolul UV (UV400).

Exista cinci tipuri de lentile de ochelari de soare in functie de gradul de protectie UV:

Categoria 0:

Ochelari de soare eleganti cu protectie UV intre 0% si 20%. Nu pot fi numiti ochelari de soare in adevaratul sens al cuvantului pentru ca ofera atat de putina protectie. Le poti purta in zilele innorate, insorite.

Categoria 1:

Ochelari de soare eleganti cu protectie UV intre 20% si 57%. Ofera foarte putina protectie. Sunt potrivite pentru vreme innorata si insorita.

Categoria 2:

Ochelari de soare cu protectie UV intre 57% si 82%. Ofera un nivel mediu de protectie UV. Oftalmologii recomanda purtarea acestora doar in zilele insorite.

A treia categorie:

Ochelari de soare cu protectie UV intre 82% si 92%. Poarta-le in zilele insorite si in medii in care suprafetele pot reflecta lumina.

Categoria 4:

  • Ochelari de soare cu protectie UV intre 92% si 97%. Lentilele lor au cel mai inalt grad de protectie UV. Pot fi purtate in conditii meteorologice extreme, in lumina puternica a soarelui, in medii cu lumina reflectata, dar nu sunt potrivite pentru condus.
  • Ochelarii de soare cu lentile polarizate gri sunt cei mai populari si potriviti pentru multe activitati in aer liber. Ele ofera imagini clare chiar si in cele mai dure conditii de lumina – in medii luminoase, cer insorit si multa apa. De aceea lentilele gri sunt ideale pentru ochelarii de soare polarizati de pescuit. Nu isi schimba culoarea si ajuta la reducerea oboselii ochilor.
  • Lentilele maro imbunatatesc contrastul si perceptia profunzimii, facandu-le ideale pentru condus. Ochelarii de soare polarizati pentru conducere sunt o necesitate pentru soferi, deoarece reduc lumina reflectata de asfalt si reduc stralucirea de la semafoare si faruri.
  • Lentilele polarizate rosii sunt recomandate sportivilor care se antreneaza in locuri insorite, dar si celor care stau mult timp in fata computerului, reduc disconfortul ochilor, calmeaza ochii si este confortabil de purtat perioade lungi de timp.

Dezavantajele lentilelor polarizate

In timp ce ochelarii de soare cu lentile polarizate au multe beneficii, au si cateva dezavantaje de care trebuie sa fii constient:

  • Lentilele polarizate sunt benefice pentru ochiul uman, dar nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari pentru purtarea zilnica. Datorita filtrelor polarizante, acestea pot distorsiona imaginea de pe un ecran LCD, fie ca este vorba de un telefon, computer sau ecran TV.
  • Din acelasi motiv, afisajul de pe unele tablouri de bord poate fi dificil de citit atunci cand purtati o pereche de ochelari polarizati. Acest lucru se intampla doar daca ecranul de navigare al masinii are un filtru polarizant incorporat.
  • De asemenea, in timp ce unii oftalmologi recomanda lentilele polarizate pentru schi, altii cred ca le pot ingreuna schiorilor. Datorita efectului de polarizare al luminii, sectiunile de gheata de pe partii sunt mai putin vizibile si schiorul poate fi ranit.