În afacerile mici sau mai mari ai văzut probabil nişte calculatoare mai deosebite, care nu seamănă deloc cu un desktop normal. E vorba despre staţiile de lucru sau de workstationuri, pc-uri şi de 20 de ori mai puternice şi mai rapide decât un calculator obişnuit.

Ele se diferenţiază de un calculator obişnuit prin puterea mare de procesare, numărul mare de nuclee, procesoarele foarte puternice, memoriile RAM ECC mai mari, până spre 16GB+, plăci grafice şi procesoarele grafice care pot susţine şi cele mai complexe sarcini grafice, dar şi stocare RAID şi SSD-uri rapide.

Uită-te de exemplu la specificațiile unui workstation HP Z820 și compară-le cu cele ale calculatorului tău în bechmarkuri. Vei rămâne surprins de rezultate.

Care ar fi domeniile în care ai nevoie de un workstation atât de puternic?

Sunt multe domenii care ar putea beneficia de pe urmă puterii de procesare uriaşe pe care o au staţiile de lucru. De exemplu, analiştii financiari şi finanţele ar putea să folosească fără probleme staţiile de lucru pentru a termina mai rapid şi mai eficient orice fel de sarcini, prelucrare de cantităţi mari de date.

Foarte bine putem vedea workstationuri şi în arhitectură, la firmele de editare foto-video, în domeniul comunicării şi al creării de conţinut creativ pentru diverse platforme. Ingineria profită şi ea de pe urma workstationurilor, aplicaţiile de inginerie CAD sau CAM puternice vor merge excelent pe staţiile de lucru. În desktop publishing iarăşi putem folosi oricând staţii de lucru puternice, configurate în aşa fel încât să nu mai fie nevoie de alte dispozitive pentru procesări rapide şi sigure.

Dezvoltarea software, domeniul în care ai nevoie de workstation

Dezvoltarea software ar putea fi un domeniu în care vom vedea din ce în ce mai multe staţii de lucru, ştiinţă şi medicină sunt alte domenii importante unde s-ar putea înveşti în staţii de lucru, designul 3D, la fel şi afacerile, tot ce ţine de business, domeniul corporatist. Fotografii se vor folosi cu siguranţă de staţiile de lucru moderne pentru a prelucra rapid fotografii şi a realiza cele mai bune tipuri de prelucrări grafice pe care le-au făcut vreodată, uşor şi eficient.

Televiziunea, cinematografia, ingineria mecanică, cercetarea, mediul academic, iată alte domenii în care ne aşteptam să vedem staţii de lucru puternice şi unde acestea vor fi cu adevărat utile.

Practic în orice domeniu este nevoie de procesare rapidă, de lucru rapid, de bază pe toate procesările făcute şi unde se lucrează cu multe date, unde e nevoie de procesări care se întind pe o perioadă lungă de timp un workstation va fi necesar şi va fi o investiţie bună. Investiţia se va amortiza rapid şi vei avea mereu un calculator puternic pe care chiar te poţi baza. Testează-l prin benchmarkuri pentru a te asigura că este exact ce ai nevoie.

Tot mai multe persoane care activează în domeniul software sunt interesate de workstation puternice care să le permită să efectueze o gamă largă de task-uri.