Să ții pasul cu un utilaj, fie el excavator, încărcător sau buldoexcavator, poate fi destul de dificil. Oricare dintre ele are piese care se uzează la un moment dat, însă puteți să prelungiți acest moment cât mai mult dacă vă ocupați de întreținerea echipamentului.

Aflați din articolul de mai jos de ce întreținerea este o necesitate și cum puteți să vă faceți un plan care să prelungească durata de viață a echipamentului dvs.

Întreținere preventivă sau de rutină?

Când vine vorba de întreținere există două metode: preventivă sau de rutină. Ambele urmăresc prelungirea duratei de viață a utilajului dar diferă felul în care acționează atunci când trebuie rezolvată o problemă. Alegerea uneia dintre variante depinde strict de nevoile dvs.

În cazul întreținerii preventive trebuie să monitorizați cu grijă piese încărcător, pentru a putea anticipa și depista defecțiunile înainte ca acestea să apară. Pentru ca această metodă să funcționeze corect este important ca operatorul să cunoască extrem de bine utilajul și să acorde atenție semnelor de avertizare.

Întreținerea de rutină, așa cum îi spune și numele, se concentrează pe efectuarea unor verificări periodic și înlocuirea componentelor la o anumită dată. Aici vorbim în principal de piese de uzură, de tipul filtrelor, curelelor sau fluidelor.

Un plan de întreținere vă ajută să economisiți timp și bani

Indiferent de metode de întreținere aleasă, atâta timp cât este realizată constant și corect vă va aduce numai beneficii. Unul deloc de neglijat este economisirea de timp și bani.

Un încărcător de care aveți grijă se va defecta mult mai rar și va fi mai productiv. Evitând reparațiile costisitoare veți reduce concomitent și timpul de nefuncționare. Astfel, sarcinile vor fi efectuate mai bine și mai repede, contribuind la creșterea productivității.

În plus, cu ajutorul unui plan de întreținere veți putea să anticipați nevoile și costurile viitoare pentru încărcătorul dvs. Astfel, veți putea să vă gestionați mai bine bugetul, știind din timp la ce cheltuieli să vă așteptați spre deosebire de momentele neplăcute în care echipamentul se defectează brusc și are nevoie de reparații.

Cum să faceți întreținerea propriu-zisă?

Cel mai bun plan de întreținere este cel personalizat. De aceea, cel mai bine este să consultați manualul de utilizare al încărcătorului și să urmați recomandările de acolo.

Ca să vă faceți o idee vă prezentăm câteva sfaturi generale legate de întreținere. O inspecție vizuală a tuturor componentelor în mișcare poate fi un prim pas util. De asemenea, este bine să fiți atenți la eventuale semnale de alarmă cum ar fi scurgerile sau eventuale semne de uzură.

Apoi, verificarea lichidelor și a uleiurilor este o altă etapă necesară. Nivelul optim al acestora și calitatea sunt importante pentru o bună funcționare a tuturor componentelor, dar mai ales când vine vorba de piese motor.

Inspectarea filtrelor și înlocuirea lor atunci când este necesar intră tot în categoria sarcinilor legate de întreținere. Șenilele sau anvelopele au și ele nevoie de verificare și trebuie să se încadreze în anumiți parametri pentru o funcționare eficientă.

Siguranța, un alt beneficiu important

Dacă încărcătorul dvs. nu este întreținut în mod regulat, există șanse mari ca acesta să nu funcționeze corect. Aceasta ar putea fi o problemă mult mai gravă decât pare la prima vedere, crescând considerabil șansele producerii unui accident.

Chiar dacă operatorii urmează toate regulile, nu pot să controleze defecțiunile. Dacă vă ocupați de întreținerea echipamentului puteți să le minimizați, contribuind la un mediu de lucru mai sigur pentru toți cei aflați pe șantier.

În concluzie, întreținerea oricărui utilaj este o necesitate din nenumărate motive. Indiferent care dintre acestea vi se pare cel mai important, ceea ce contează este să acordați echipamentului atenția cuvenită pentru a putea să vă bucurați de eficiența sa.