În vremurile în care telefoanele se diferențiau mult mai simplu, listele de specificații erau sfinte! Mulți ani mai târziu și mii de telefoane lansate și retrase de pe piață, specificațiile tehnice au ajuns să conteze mai puțin. Motivul? Pe de o parte este vorba de software. Atât timp cât orice telefon poate rula cele mai dorite aplicații, parcă un procesor mai altfel sau un ecran mai strălucitor pe hârtie nu mai contează chiar atât de mult. Pe de altă parte, telefoanele au ajuns să semene foarte mult între ele, factorii de diferențiere fiind mici. Dacă zona de vârf mai prezintă câteva diferențe semnificative, cea de mijloc este inundată de modele care dispun de specificații aproape identice.

Ceea ce rămâne important este modul în care un smartphone face un utilizator să se simtă. Totul se rezumă la percepție, iar atunci când compară telefoane, un cititor se va ghida mai mult după opiniile acestora. De aceea, în următoarele rânduri, lăsăm câteva opinii despre cele mai populare telefoane din zona de mijloc:

Samsung A50 este un telefon cu aproximativ 500 de review-uri pe site-ul eMAG.

Cu o notă de peste 4 stele, smartphone-ul din zona de mijloc are parte de review-uri precum:

Telefon foarte bun. Procesor ok, sistemul de operare este fluid, display cu luminozitate bună, chiar în lumina soarelui, cu niște culori vii, așa cum Samsung ne-a obișnuit. Bateria de 4000 mAh chiar e ok, obțin o zi și jumătate de funcționare, chiar două zile dacă îl utilizez moderat.

După ce îl achiziționați, obligatoriu faceți update, dacă sunteți notificat. În urma acestuia, senzorul de amprentă merge mai bine, chiar dacă nu perfect, iar stabilitatea în funcționare se îmbunătățește (anterior telefonul mi se reseta intempestiv de 2-3 ori pe zi).

Un mare plus la acest telefon este memoria internă de 128 GB, care îl ridică peste majoritatea telefoanelor midrange prezente acum pe piață.

Dacă vreți să folosiți senzorul de amprentă, nu puneți folii de sticlă peste ecran, căci senzorul e încorporat în acesta. Există folii speciale, pe unele piețe telefonul vine cu folia gata montată. Oricum ecranul e Gorilla Glass, nu se zgârie așa ușor, mai degrabă căutați o husă, spatele e din „glasstic”, adică plastic cu aspect de sticlă ce chiar se zgârie ușor.

Nu am probleme de semnal, atât în privința telefoniei, cât și a conectivității WiFi.

Dacă luați telefonul pentru fotografii, camerele fac poze bune, mai ales dacă nu vă aruncați la moduil 4:3H și vă rezumați la cei 12 Mpx din 4:3 fără H. Atunci face poze foarte bune, chiar în lumină scăzută. Camera mai are o setare prin care pozează ultra-wide (unghi de 120 grade, focala de 13 mm, nu știu daca în echiv. 35 mm) prin senzorul de 8 Mpx. Pozele arată destul de bine, dar fără corecție a distorsiunilor. Un alt senzor de 5 Mpx este folosit pentru a blura fundalul în pozele de portret.
Clipurile video nu sunt decât full HD (1080/30), ceea ce e un pic dezamăgitor. Există și stabilizare electronică, care chiar merge ok. Modul “PRO” nu e chiar pro, se reglează doar sensibilitatea ISO, nivelul de alb și compensarea expunerii. Sensibilitatea maximă este doar ISO 800.

Dar pentru un utilizator fără pretenții exagerate, telefonul face poze bune și va fi mulțumit.

Afla si: totul despre Asus Zenfone

Huawei, cel mai apropiat rival de Samsung, se laudă cu versiunile Lite ale telefoanelor de succes. Modelul P30 Lite a strâns aproape 400 de review-uri și o notă de peste 4.6 din 5. Unul dintre ele:

Telefonul este mai mult decât ok. Nu am avut pana acuma Huawei dar per total im place. Toți îl compara cu A50, dar fiecare cu plusuri și minusuri.

PRO:

  • Display
  • Baterie tine bine
  • Materiale constructie
  • Camera selfie
  • Camera principala pe timp de zi
  • Este foarte fluent și nu am întâlnit lag

CONTRA

  • MULȚI MP degeaba(48) nu se simt toți
  • Protecție ecran lipsa
  • Camera principala pe timp de noapte lasă de dorit

Per total își merita banii, părerea mea. Sincer cam toate telefoanele din 2019 sunt la fel, ce poți face pe un tel de 3.000 lei poți face pe unul de 1.300!

Crezi că am ajuns într-o perioadă în care a compara telefoane nu este la fel de util ca în trecut? Crezi că un smartphone de 1300 de lei este la fel de capabil ca unul de 3000 de lei?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here